May kondigt begin juni tijdsschema voor aftreden aan

May kondigt begin juni tijdsschema voor aftreden aan

De Britse premier Theresa May heeft ermee ingestemd om begin volgende maand een tijdschema voor haar aftreden als conservatief partijleider bekend te maken. Dat heeft Graham Brady, de voorzitter van het 1922 Committee van conservatieve backbenchers, aangekondigd na afloop van een onderhoud met May. “De premier is vastberaden om ons vertrek uit de Europese Unie te realiseren en wijdt al haar energie aan de goedkeuring van de wet over het terugtrekkingsakkoord”, verklaarde Brady. “We hebben afgesproken dat zij en ik na deze stemming opnieuw zullen samenkomen om een tijdsschema voor de verkiezing van een nieuwe leider van de Conservatieve Partij vast te leggen.”

Brady stipte aan dat die afspraak sowieso geldt, ongeacht of May de stemming al dan niet wint. De premier wil het Britse parlement in de eerste week van juni opnieuw laten stemmen over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Het parlement heeft die deal reeds drie keer afgewezen, onder meer door het verzet van een aanzienlijk aantal partijgenoten van May. Ze hoopt op steun van oppositiepartij Labour, maar de gesprekken met de socialisten hebben nog geen resultaat opgeleverd.

May ligt al maanden onder vuur in haar partij. Eind december overleefde ze nog een motie van wantrouwen. In principe maakte die overwinning haar positie als partijleider onaantastbaar tot eind december van dit jaar, maar verscheidene Britse media hadden gemeld dat sommige partijleden de regels zouden willen veranderen om in juni een nieuwe vertrouwensstemming door te drukken.

Dat de dagen van May geteld zijn, is al langer duidelijk. Vandaag bevestigde de vroegere buitenlandminister Boris Johnson dat hij kandidaat is om haar op te volgen.

bron: Belga