Legionella in regio Evergem: “Kans zeer groot dat we nog patiënten bij krijgen”

Legionella in regio Evergem: "Kans zeer groot dat we nog patiënten bij krijgen"

De bron van de legionellabesmetting in de regio rond Evergem is meerdere dagen actief geweest en is mogelijk nog altijd actief. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid, nadat gebleken is dat de laatste patiënt pas onlangs ziek geworden is. “De kans is zeer groot dat we de komende dagen nog patiënten bij gaan krijgen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. Het totale aantal bevestigde patiënten staat op 18. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas.

De nieuwe patiënt heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag aangemeld in het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent. “De man verblijft in Gent en beweegt zich dagelijks door de kanaalzone voor zijn werk. Dat bevestigt dat de bron in die zone te vinden is. De man is niet ernstig ziek maar is wel opgenomen. Zijn klachten zijn op 13 mei gestart. Dat is een aantal dagen later dan de andere patiënten en meer dan tien dagen na de eerste patiënt. Dat wijst er heel sterk op dat de bron van de besmetting meerdere dagen actief moet geweest zijn”, zegt woordvoerder Joris Moonens. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De tweede groep kreeg tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten.

“We beseffen dat die nieuwe patiënt de onrust zal aanwakkeren. We vragen om attent te blijven voor de symptomen. De kans is zeer groot dat we de komende dagen nog patiënten bij gaan krijgen. We gaan ervan uit dat dit niet de laatste patiënt zal zijn”, stelt Moonens.

bron: Belga