Iran gaat productie verrijkt uranium en zwaar water verhogen

Iran gaat productie verrijkt uranium en zwaar water verhogen
Iran gaat productie verrijkt uranium en zwaar water verhogen

Iran bereidt zich voor om de productie van verrijkt uranium en zwaar water te verhogen. Dat is een rechtstreeks gevolg van de beslissing van het land om terug te komen op een aantal engagementen over de nucleaire capaciteit. Dat heeft een Iraanse verantwoordelijke volgens het semi-officiële persbureau Isna gezegd. “Het opdrijven van de capaciteit en het productietempo van verrijkt uranium en zwaar water is gestart op de dag dat de president (Hassan Rohani) het bevolen heeft”, zei Behrouz Kamalvandi, woordvoerder van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie.

Hassan Rohani maakte op 8 mei bekend dat Teheran afzag van twee engagementen in het kader van globaal actieplan (de officiële naam van het internationale akkoord uit 2015 over het nucleaire programma van Iran). De beslissing van de Iraanse president was een antwoord op de Amerikaanse beslissing van een jaar voordien om zich eenzijdig uit het akkoord terug te trekken.

Iran houdt zich sinds 8 mei niet langer aan de afspraak om zijn voorraad verrijkt uranium en van zwaar water te beperkten tot respectievelijk 300 kilogram en 130 ton, zoals gestipuleerd in het globaal actieplan, afgesloten in Wenen in 2015.

Volgens het akkoord mag Iran het uranium niet verrijken boven de norm van 3,67 procent en moet het de productie van verrijkt uranium en van zwaar water die daarboven gaat, verkopen aan andere landen.

Teheran zou dus kunnen stoppen met het het verkopen van zijn overtollig verrijkt uranium en zwaar water aan andere landen. Die verkoop is overigens onmogelijk door de nieuwe Amerikaanse sancties die zijn uitgevaardigd sinds het begin mei.

Tot nog toe is de beslissing van 8 mei niet beschouwd als een schending van het akkoord van Wenen uit 2015 door de andere landen die met het akkoord hebben ingestemd, zijnde Duitsland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de EU.

Teheran heeft zijn beslissing ook gepaard laten gaan met een ultimatum aan de Europese landen door hen twee maanden te geven om het isolement van de Iraanse olie- en banksector doorbreken, isolement waar die sectoren zijn in gekomen door de economische sancties die aan Iran werden opgelegd door de Amerikanen.

Als er geen oplossing komt voor het doorbreken van dat isolement, zal Iran zijn verrijkt uranium tot een hogere graad dan 3,67 procent opdrijven en zal het zijn project voor een zwaar water-reactor in Arak terug in gang zetten. Dat proces was stopgezet door het akkoord van Wenen.

Bron: Belga