Gouverneur Alabama ondertekent strengste abortuswet van Verenigde Staten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nadat eerder al de Senaat in de Amerikaanse staat Alabama de strengste abortuswet van het land goedkeurde, heeft nu ook de gouverneur van de zuidelijke deelstaat woensdag haar handtekening onder de tekst gezet. Dat kondigde de entourage van gouverneur Kay Ivey aan. Artsen die een abortus uitvoeren riskeren 10 tot 99 jaar cel, behalve wanneer het leven van de moeder in gevaar is of de foetus een dodelijke afwijking heeft. Vrouwen die een abortus krijgen, zijn niet strafrechtelijk aansprakelijk. Het voorstel om uitzonderingen toe te staan voor vrouwen en meisjes die zwanger werden door verkrachting en incest kwam van de Democraten, maar haalde het niet.

Het wetsontwerp werd begin mei al goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden van Alabama. Dinsdagavond werd het bijna volledige verbod op abortus ook makkelijk goedgekeurd in de Senaat van Alabama, met 25 stemmen voor en 6 tegen.

De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft aangekondigd naar de rechtbank te zullen stappen om de toepassing van de wet tegen te houden.

Bron: Belga