Eurovisiesongfestival 2019 – Nederland stoot door naar finale

Terwijl de Belgische inzending Eliot Vassamillet er dinsdag niet in slaagde om zich te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2019, zijn onze Noorderburen donderdag wel doorgestoten. De Nederlandse zanger Duncan Laurence kon de professionele jury en televoters overtuigen met zijn nummer ‘Arcade’. De finale vindt zaterdag plaats in Tel Aviv.
Naast Nederland kwalificeerden Noord-Macedonië, Albanië, Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Malta zich donderdag voor de finale.
De tweede voorronde, waar achttien landen aan meededen, had een sterker deelnemersveld dan de eerste op dinsdag. Toen konden Griekenland, Wit-Rusland, Servië, Cyprus, Estland, Tsjechië, Australië, IJsland, San Marino en Slovenië al een ticket voor de finale in de wacht slepen.
De televoters thuis en de professionele jury’s uit de Eurovisielanden bepaalden de resultaten, elk voor 50 procent. De punten die de landen gekregen hebben in de halve finales, worden pas bekendgemaakt na de finale.
Zaterdag treden 26 landen aan. De zogenoemde ‘big five’, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Frankrijk, waren samen met gastland Israël al verzekerd van een plek in de eindstrijd.

bron: Belga