Duitse start-up lanceert vliegende taxi

Duitse start-up lanceert vliegende taxi
Duitse start-up lanceert vliegende taxi

De start-up Lilium heeft zijn prototype voorgesteld van een vliegende taxi, aangedreven door elektrische straalmotoren en met vijf zitplaatsen. Dat meldde het Duitse bedrijf. Lilium voegt zich bij de bedrijven die rivaliseren om vliegende taxi’s op de markt te brengen. Begin mei voerde Lilium een eerste succesvolle verticale testvlucht uit. De vliegende taxi bleef doorheen de testvlucht ter plaatse in de lucht hangen. “In een volgende fase moet het toestel in de lucht manoeuvreren en voorwaarts bewegen”, zei de oprichter van Lilium, Daniel Wiegand.

Lilium hoopt om tegen 2025 in minstens twee steden de vliegende taxi’s te introduceren. Volgens Wiegand wil het bedrijf liever een taxidienst uitbaten dan de toestellen aan particulieren te verkopen.

Het straalvliegtuig van Lilium heeft 36 elektrische straalmotoren en is ontworpen om 300 kilometer per uur te vliegen gedurende maximaal een uur. Het Chinese technologiebedrijf Tencent heeft samen met andere bedrijven tot nu toe bijna 90 miljoen euro in Lilium geïnvesteerd.

Andere concurrerende bedrijven zijn Airbus, Boeing en een andere Duitse start-up Volocopter. Die laatste heeft al een licentie voor hun vliegende taxi met twee zitplaatsen, en maakte een testvlucht in 2017 in Dubai.

Bron: Belga