Wat als ook vrouwen een urinoir konden gebruiken?

Wat als ook vrouwen een urinoir konden gebruiken?
Foto Lapee

Mannen hebben het makkelijk als ze plots een plasje moeten doen. Urinoirs zijn er zat in een stad en sommigen (foei!) doen het gewoon tegen een gebouw of geparkeerde auto. Maar voor vrouwen lag die kwestie wel wat moeilijker. Tot nu, want Lapee is een urinoir dat speciaal voor hen ontworpen werd.

Elke vrouw kent de struggle. Je bent op weg naar huis van een feestje en plots staat je blaas op springen. Niks aan te doen helaas, want openbare toiletten zijn vaak ronduit degoutant en urinoirs zijn er alleen voor mannen. Gina Perier, een Franse architecte en uitvindster, heeft daar nu een oplossing voor bedacht.

Veilig

Lapee is een urinoir voor en door vrouwen. Perier wil met haar uitvinding de genderongelijkheid aanpakken. Dankzij het vernuftige design kunnen drie vrouwen tegelijk een plasje doen, in hurkhouding en afgeschermd van nieuwsgierige blikken. Het ontwerp zorgt ervoor dat je van binnen naar buiten kan kijken, maar niet andersom, wat zorgt voor een verhoogd veiligheidsgevoel. Bij het “binnengaan” moet je eerst drie treden beklimmen zodat je op een hoogte van 1,65 meter je plasje kan doen. Je hoofd steekt wel gewoon boven het urinoir uit zodat anderen weten dat het bezet is.

3500 liter

Niet alleen de genderongelijkheid was een aandachtspunt tijdens het ontwerpen van Lapee. Perier wil ook iets doen aan de lange wachtrijen voor de vrouwentoiletten op festivals en andere evenementen. Volgens de website van Lapee duurt een toiletbezoek daar gemiddeld drie minuten, hoewel de meeste toiletgangers alleen moeten plassen. Bij Lapee wordt dat beperkt tot dertig seconden – je moet per slot van rekening hurken en blijft dus niet langer dan nodig hangen. Het urinoir kan zo’n 3500 liter urine opvangen, het equivalent van drie vrouwen die 48 uur lang onafgebroken plassen. Lapee is bovendien gemaakt van gerecycleerd plastic om de ecologische impact zo veel mogelijk te beperken. Opgelet: je moet wel je eigen zakdoekjes meenemen, want toiletpapier wordt niet voorzien!