Verkiezingen19 – “Flipflops” van N-VA domineren Antwerps kopstukkendebat

In zaal De Roma in Borgerhout hebben zeven Antwerpse kopstukken van de komende Vlaamse verkiezingen het tegen elkaar opgenomen tijdens een debat. Vooral N-VA kreeg het in de persoon van nummer twee Liesbeth Homans zwaar te verduren van de andere partijen, die de “flipflops” van N-VA op het vlak van onder meer rekeningrijden, een centraal aanmeldsysteem voor het onderwijs en de pensioenleeftijd hekelden. Volgens Homans blijft haar partij echter consequent. Homans verdedigde woensdagavond samen met Bart Somers (Open Vld) en Koen Van den Heuvel (CD&V) het Vlaamse beleid tijdens de aflopende legislatuur, maar echte eensgezindheid bleek er slechts zelden. Het debat begon en eindigde met een discussie over de bochten die N-VA de voorbije weken zou hebben gemaakt in verschillende dossiers. Somers, zelf geen voorstander van rekeningrijden, stelde dat N-VA-minister Ben Weyts de plannen daarrond “altijd en overal verdedigde, maar nu plots niet meer”.
Aan het einde van het debat haalde Somers nog een pak zwaarder uit naar het terugkrabbelen van N-VA inzake het invoeren van een centraal aanmeldsysteem in het onderwijs. “Wij zijn voor een vrije schoolkeuze, als daar kamperen bij hoort dan is dat maar zo”, zei Homans. “Je kan niet een maatregel goedkeuren en twee weken later terugkrabbelen”, repliceerde Somers. “Het systeem is niet perfect, maar het alternatief is dat alleen mensen die kùnnen aanschuiven een vrije schoolkeuze hebben.” Ook Van den Heuvel verdedigde ferm het aanmeldsysteem. “Iedereen is voor vrije schoolkeuze, maar wie achteraan zit bij het kamperen heeft ook geen vrije keuze”, stelde hij.
Voor Meyrem Almaci (Groen) bewijst Gent met 96 procent van de kinderen die in een voorkeurschool terechtkunnen dat het systeem kan werken. “Er rest daar alleen nog een capaciteitstekort”, zei ze. Ook Caroline Gennez (sp.a) zweert bij het aanmeldsysteem.

bron: Belga