Trump tekent decreet om telecom te beschermen tegen “riskante” buitenlandse firma’s

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waarmee hij Amerikaanse telecomfirma’s verbiedt om apparatuur van buitenlandse makelij te installeren wanneer die een mogelijke bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Het “executive order” van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar is volgens kenners vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Trump probeert Huawei al langer uit de VS te weren uit vrees voor mogelijke spionagesoftware. Het decreet kadert in het engagement van de president om de Amerikaanse informatie- en communicatietechnologie te beschermen, liet het Witte Huis in een verklaring weten. De maatregel geeft de federale regering de macht om Amerikaanse bedrijven te verbieden in zee te gaan met bepaalde buitenlandse leveranciers.
“De president heeft duidelijk gemaakt dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen van buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS”, klinkt het verder.
Het Chinese elektronicabedrijf staat al geruime tijd onder druk in de westerse wereld. Vooral de Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Ook in België voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. Onlangs raakte echter bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en er in ons land dus geen negatief advies komt over het Chinese technologiebedrijf. Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen. Ook Peking maakte al meermaals duidelijk absoluut niet gediend te zijn van de demarches van Washington met betrekking tot Chinese telecombedrijven.

bron: Belga