Politiebaas heeft oplossing voor personeelstekort: “Laat privéfirma’s flitsen”

Politiebaas heeft oplossing voor personeelstekort: "Laat privéfirma's flitsen"

Om het nijpende personeelstekort bij de federale politie enigszins te compenseren, pleit commissaris-generaal Marc De Mesmaeker ervoor om snelheidsovertredingen te laten vaststellen door privéfirma’s. “Dan kan ik mijn mensen elders inzetten”, zo zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Snelheidsovertredingen zouden evengoed afgehandeld kunnen worden door private firma’s”, vindt De Mesmaeker. “Als een geijkt toestel aangeeft dat ik te snel rij en mij flitst, dan laat het mij eerlijk gezegd koud of die vaststelling gedaan is door een werknemer van een privéfirma of door een politieagent.”

Het personeel dat zo wordt uitgespaard, kan volgens de commissaris-generaal ingezet worden voor nuttigere taken. “De tijd dat veiligheid een monopolie was van de politie ligt sowieso achter ons. Hoe meer partners we hebben in de opbouw van een veilige samenleving, hoe beter.”

Het idee is maar één van de vele wensen op het lijstje dat Marc De Mesmaeker na 26 mei wil overhandigen aan de volgende federale regering. Zo pleit hij in de marge van een onderzoeksreeks van de krant over de malaise bij de federale politie eveneens voor een “besparingsstop” en een investeringsplan voor de versleten infrastructuur. De Mesmaeker dringt tot slot ook aan op zekerheid over de pensioenen.

bron: Belga