Philip Mestdagh maakt achttienkoppige preselectie EK vrouwenbasket bekend

Bondscoach Philip Mestdagh heeft in de gebouwen van sponsor Crelan in Anderlecht een achttienkoppige voorselectie bekendgemaakt voor het EK vrouwenbasket, dat van 27 juni tot 7 juli in Servië en Letland gehouden wordt. In vergelijking met een eerste voorselectie die begin april gemaakt werd, is enkel Manon Grzesinski (Castors) er niet meer bij. Hind Ben Abdelkader, die in de WNBA bij Chicago Sky actief is, maakt haar wederoptreden in de selectie. Vorig jaar op het WK in Tenerife was de point guard er niet bij. Power forward Celeste Trahan-Davis (Castors) werd in de voorselectie opgenomen, maar kan op het EK niet in actie komen. De Amerikaanse vertoeft inmiddels zes jaar in ons land en dus werd twee jaar geleden de naturalisatieprocedure opgestart. Inmiddels is het papierwerk echter nog niet in orde. Aan de stage kan Trahan-Davis probleemloos deelnemen om alvast wat ervaring op te doen, maar op de eindronde zal ze er dus niet bij zijn. Ook Ann Wauters zit in de preselectie. De 38-jarige leading lady van het Belgische vrouwenbasket heeft de voorbije maanden aan het herstel gewerkt na een knieoperatie, maar is wel optimistisch wat betreft haar speelkansen op het EK, waarvoor de verwachtingen vrij hoog liggen.

De Belgische vrouwen werden derde op het EK in 2017 in Praag en vorig jaar vierde op het WK in Tenerife. België verloor echter zijn status als reekshoofd bij de loting en kwam zo in de groep des doods uit bij Rusland, Wit-Rusland en gastheer Servië. De Cats beginnen aan het EK in Servië in Zrenjanin tegen Rusland op 27 juni om 17u45. Op 28 juni om 17u45 moet de ploeg van Philip Mestdagh het opnemen tegen Wit-Rusland en tenslotte werken ze hun laatste wedstrijd in de poulefase af tegen gastheer Servië op 30 juni om 20u30.

De eerste van elke poule kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De tweede en derde van de groep zullen barragewedstrijden moeten spelen om naar de volgende ronde door te stoten. Voor de Belgen zou dit tegen de tweede of derde uit poule C zijn. Die bestaat uit Hongarije, Turkije, Italië en Slovenië.

Het EK vindt plaats in Letland (in hoofdstad Riga) en in Servië (in Nis en Zrenjanin). De barrages worden gespeeld in Riga en Belgrado en vanaf de kwartfinales worden de wedstrijden afgewerkt in Belgrado.

De eerste zes landen op het EK 2019 mogen in een onderling toernooi uitmaken wie zich plaatst voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

bron: Belga