Oppositie in Venezuela kan opnieuw parlement binnen

Oppositie in Venezuela kan opnieuw parlement binnen
Oppositie in Venezuela kan opnieuw parlement binnen

Parlementsleden van de oppositie in Venezuela konden vandaag opnieuw het parlement binnen. Dat was te zien op beelden verspreid door de sociale media. De ordediensten hadden het parlement gisteren nog afgegrendeld. Volksvertegenwoordigers kregen geen toegang tot de nationale instelling. Officieel luidde de reden dat er een bomalarm was, maar oppositieleider en zelfverklaard president Juan Guaido zag er een poging in van het regime van Nicolas Maduro om het parlement te “muilkorven”. Dat wordt gecontroleerd door de oppositie.

Gisteren beval het Venezolaanse Hooggerechtshof, dat ervan beschuldigd wordt naar de pijpen te dansen van Maduro, nog de instelling van strafrechtelijke vervolging tegen vier parlementsleden van de oppositie. Zij zouden de mislukte staatsgreep van 30 april actief hebben ondersteund. Justitie heeft daarvoor nu al 14 parlementsleden in het vizier.

Guaido en Maduro vechten al maanden een bittere strijd om de macht uit. Veel landen erkennen Maduro niet meer als staatshoofd van Venezuela. Het door de oppositie gecontroleerde parlement wordt door de Verenigde Staten, de EU en Latijns-Amerikaanse landen als enige legitieme democratische instelling beschouwd.

Bron: Belga