Verkiezingen19 – “Wettelijke pensioenleeftijd omhoog als levensverwachting stijgt”

“Als de levensverwachting stijgt, zal ook de wettelijke pensioenleeftijd naar omhoog moeten gaan”. Dat erkende N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdagavond in een debat in Terzake (Canvas) met zijn sp.a-collega John Crombez. De Wever kiest voor een systeem waarbij de wettelijke pensioenleeftijd met een maand zou stijgen indien de levensverwachting toeneemt. Op die manier worden grote schokken vermeden. “Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden”. Bart De Wever zei dat in de toekomst de effectieve pensioenleeftijd naar omhoog moet. Crombez reageerde dat ook de wettelijke pensioenleeftijd volgens het N-VA-verkiezingsprogramma dient te stijgen, wat De Wever moest erkennen. Maar hij voegde er meteen aan toe dat indien de levensverwachting inderdaad toeneemt de wettelijke pensioenleeftijd met een maand zou stijgen om schokken zoals in het verleden te vermijden.
De N-VA-voorzitter merkte ook nog op dat de socialisten tussen 1980 en 2011 de minister van Pensioenen hebben geleverd. In die periode is de effectieve pensioenleeftijd van 57 naar 55 jaar gedaald. Vandaag ligt die op 60,5 jaar, aldus nog De Wever.
Aan het slot van het debat benadrukte Bart De Wever dat het op federaal vlak zo goed als onmogelijk is om met de PS in een regering te stappen. Met de sp.a zou het zeker niet gemakkelijk worden. Op Vlaams niveau is er geen enkel veto, luidde het.
John Crombez stelde vast dat er twee duidelijke maatschappijvisies op tafel liggen. “Wij willen de mensen zekerheid geven, dat na 42 jaar werken de minimumpensioenen er moeten komen, de facturen naar beneden moeten, zeker een btw van 6 procent op elektriciteit, en dat er zorgzekerheid is. En ik zie die punten niet in het programma van N-VA”.

bron: Belga