Saoedische olie-installaties aangevallen door drones

Saoedische olie-installaties aangevallen door drones
Saoedische olie-installaties aangevallen door drones

Twee oliepompstations in de buurt van de Saoedische hoofdstad Riyad zijn vandaag aangevallen door drones, zo deelde de Saoedische minister van Energie Khalid al-Falih mee. Hij had het over een “terroristische” aanval, die hij veroordeelde. Eerder berichtte de door Jemenitische rebellen gecontroleerde televisiezender al-Massirah over een “grote militaire operatie” op Saoedische doeleinden. Volgens de zender werden daarbij zeven drones ingezet tegen “vitale” Saoedische installaties.

In zijn mededeling, verspreid door het officiële Saoedische persagentschap, zegt Falih dat twee oliepompstations dinsdagochtend werden aangevallen door “met explosieven geladen drones”. Die veroorzaakten brand in een van de stations, die snel geblust kon worden maar wel kleine schade veroorzaakte. De stations worden bediend door het overheidsbedrijf Aramco, dat zijn activiteiten tijdelijk opschortte om de schade te herstellen.

Sinds 2015 is Saoedi-Arabië militair betrokken bij het conflict in Jemen, waar het de regeringstroepen steunt in hun strijd tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

Zondag werden er mysterieuze “sabotagedaden” uitgevoerd op vier schepen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder twee Saoedische olietankers.

Bron: Belga