Ronde van Californië - Asgreen boekt eerste profzege in Californië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kasper Asgreen heeft de tweede rit in de Ronde van Californië op zijn naam gebracht. De Deen van Deceuninck-Quick Step haalde het na een heuvelachtige etappe in een sprint bergop voor Tejay van Garderen (EF Education Firist) en Gianni Moscon (Team Ineos). De Amerikaan neemt de leiderstrui over van Peter Sagan. Eerste landgenoot werd Steff Cras, als 22ste, op 40 seconden. Na de sprintetappe op zondag, kreeg het peloton daags nadien al meteen stevige kost voorgeschoteld. Drie beklimmingen onderweg, 4.500 hoogtemeters en op het eind nog een uitsmijtertje van 1,7 km aan gemiddeld zes procent. "De kans dat ik de leiderstrui houd is onbestaande", sprak ritwinnaar en leider Peter Sagan voor de start. "Andere jongens maken hier meer kans."

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht die al na 8 kilometer vorm kreeg: Luke Rowe (Team Ineos), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Evan Huffman (Rally UHC Cycling), Davide Ballerini (Astana Pro Team), Pawel Bernas (CCC Team), Michael Storer (Team Sunweb) en Michael Hernandez (Amerikaanse selectie). Het peloton gunde hen niet al te veel bonus, maximaal 3:50 en de opeenvolging van klimmetjes zorgde voor slachtoffers in het peloton. Mark Cavendish moest al vroeg lossen, hij zou steun krijgen van Bernhard Eisel en finaal op 36 minuten finishen.

In het peloton roerde vooral EF Education First, voor Tejay Van Garderen, zich en op 75 km werd de laatste vluchter gegrepen. Daarna was het Lachlan Morton (EF) die op 65 km van het eind zijn geluk probeerde. Het peloton spatte uiteen en we kregen een groepje met 14 favorieten die zou strijden om de dagzege. Naast Morton ging het ook nog om Hugo Houle, Darwin Atapuma, Neilson Powless, Davide Ballerini, Natnael Berhane, Rob Britton, Alex Cataford, Lawson Craddock, David De La Cruz, Matteo Badilatti, Rohan Dennis, Felix Grossschartner, Evan Huffman en Cristian Camilo Muñoz. Geen Moscon, nog Van Garderen of Richie Porte, die zouden later de oversteek maken met ook nog Maximilian Schachmann, George Bennett, Jonas Gregaard Wilsly, Kasper Asgreen en Tadej Pogacar.

Op de Lutther Pass versnelde Asgreen, de groep werd verder uitgedund en op de slothelling kregen we een strijd tussen Ballerini, Pogacar, Moscon, Asgreen en Van Garderen. Eerst ging de Italiaan, maar het was nog ver, Van Garderen dichtte het gaatje, Ballerini viel terug, Moscon, Pogacar en Asgreen sloten aan. De Amerikaan probeerde het van ver, maar het was Asgreen die het pleit won en zijn eerste profzege boekte, voor Van Garderen. Moscon werd derde. Pogacar, winnaar van de ronde van Algarve, zou nog op 10 seconden finishen als vierde. Van Garderen is de nieuwe leider, met zes tellen bonus op Moscon en zeven op Asgreen.

Bron: Belga