Opvragen legionellametingen bedrijven in Gentse kanaalzone levert geen aanwijzingen naar bron op

Het opvragen van de voorbije legionellametingen bij de bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone, heeft geen aanwijzingen opgeleverd naar de bron van de huidige besmetting in de regio rond Evergem. Dat werd vernomen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het totale aantal bevestigde patiënten stond gisteren op 16. Eén van die patiënten is maandagavond overleden in het Universitair Ziekenhuis Gent, en dat zorgt voor extra ongerustheid bij de bewoners van de kanaalzone.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zoekt de bron in de eerste plaats in de koeltorens van de industrie in de Gentse kanaalzone. De voorbije dagen werden waterstalen afgenomen in de koeltorens van 17 bedrijven. Die firma’s moeten in het kader van het Legionellabesluit ook meerdere keren per jaar legionellametingen doen, en die resultaten werden nagekeken.

“We hebben die opgevraagd, maar voorlopig is daar niets merkwaardigs uit gebleken. Er was niets dat extra aandacht verdient en er zijn geen aanwijzingen naar de bron uitgekomen”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

bron: Belga