Filmfestival Cannes - Plejade aan sterren, met Tarantino voorop, zakt af naar Cannes

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de hetze rond Netflix in 2017 en de #metoo-affaire vorig jaar hebben de organisatoren van het filmfestival van Cannes er alles aan gedaan om dit jaar de focus opnieuw te leggen op de film, de cineasten en de acteurs. Ze doen dat met een plejade aan sterren die vanaf vanavond de Croisette van de badstad zullen bevolken. Dé ster die eruit springt is Quentin Tarantino, sinds zijn Gouden Palm voor Pulp Fiction in 1994 een van de chouchous van het festival. Hij stelt er zijn nieuwste film Once upon a time in Hollywood voor in wereldpremière. De 72ste editie van het filmfestival vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 25 mei. Ook dit jaar zal er van Netflix-films geen spoor zijn op het festival.

Dat Once upon a time in Hollywood, met onder meer Brad Pitt en Leonardo DiCaprio, meedingt naar een Gouden Palm had heel wat voeten in de aarde: "We vreesden dat de film, die pas eind juli in de zalen komt, niet op tijd klaar zou zijn", zegt Thierry Frémaux, een van de organisatoren van het festival, "maar Quentin Tarantino, die al vier maanden dag en nacht aan het monteren is, is een echt kind van Cannes, trouw en punctueel!"

Once Upon a Time in Hollywood speelt zich af in het Los Angeles van 1969, het jaar nadat oude censuurregels werden afgeschaft en er explicietere films met seks en geweld verschenen. Vorig jaar was Tarantino nog juryvoorzitter van het festival.

Maar Tarantino is niet de enige grote naam. Komen ook naar Cannes om hun nieuwste film voor te stellen: Pedro Almodovar, Terrence Malick, Céline Sciamma, Arnaud Desplechin, Xavier Dolan en Ken Loach. Voorts kunnen de fans zich vergapen aan Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Léa Seydoux, Isabelle Huppert, Alain Delon, Bill Murray, Elton John, Iggy Pop en Tom Waits. Muzieklegende Elton John zal op 16 mei de wereldpremière bijwonen van zijn biografische speelfilm Rocketman, en ook ene Diego Maradona is aangekondigd. De volgens sommigen beste voetballer ooit komt er de première bijwonen van een documentaire over zijn gloriejaren bij de Italiaanse voetbalclub SSC Napoli.

Jean-Pierre en Luc Dardenne maken met hun nieuwste film, Le Jeune Ahmed, kans op de Gouden Palm. Het zou hun derde zijn, na Rosetta et L'Enfant.

De zombiefilm The Dead don't Die van Jim Jarmusch opent het festival op 14 mei. Hors normes van Intouchables-regisseur Olivier Nakache en Éric Toledano sluit het festival dan weer af.

De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu zal de jury voorzitten.

bron: Belga