Filmfestival Cannes – Javier Bardem en Charlotte Gainsbourg openen 72ste editie van filmfestival

Filmfestival Cannes - Javier Bardem en Charlotte Gainsbourg openen 72ste editie van filmfestival
Filmfestival Cannes - Javier Bardem en Charlotte Gainsbourg openen 72ste editie van filmfestival

De Franse actrice en zangeres Charlotte Gainsbourg heeft dinsdagavond samen met de Spaanse acteur Javier Bardem de 72ste editie van filmfestival van Cannes officieel geopend. Tijdens de openingsceremonie werd ook een eerbetoon gebracht aan de in België geboren Franse cineaste Agnes Varda, die eind maart op 90-jarige leeftijd was overleden. Ook de Belgische zangeres Angèle speelde daarbij een prominente rol. Zij vertolkte het nummer “Sans toi” van Michel Legrand, dat te horen is in Vardas film “Cléo de 5 à 7”
Het festival wordt op gang geschoten met de vertoning van de zombiefilm “The Dead don’t Die” van Jim Jarmusch, waarin onder meer Bill Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez, Steve Buscemi en Adam Driver te zien zijn.
Voor het festival, dat nog duurt tot zaterdag 25 mei, zal een groot aantal sterren naar de Zuid-Franse badstad afzakken. Onder meer Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Léa Seydoux, Isabelle Huppert, Alain Delon, Elton John, Iggy Pop en Tom Waits zullen er te zien zijn.
De indrukwekkende hoeveelheid sterren moet ervoor zorgen dat de focus van het festival weer op de film komt te liggen, na de hetze rond Netflix in 2017 en de #metoo-affaire vorig jaar.
Toch is er ook dit jaar weer sprak van enige ophef, naar aanleiding van de toekenning van de ere-Gouden Palm aan Alain Delon. De 83-jarige Franse acteur had in een tv-interview enkele vrouwonvriendelijke en homofobe uitspraken gedaan. Maar Thierry Frémaux, de directeur van het festival, liet eerder al tijdens een persconferentie verstaan dat de prijs gewoon zal worden uitgereikt. “We geven hem niet de Nobelprijs voor de Vrede”, zo klonk het.

bron: Belga