Filmfestival Cannes – Broers Dardenne voeren opnieuw Belgische legioen in Cannes aan

Filmfestival Cannes - Broers Dardenne voeren opnieuw Belgische legioen in Cannes aan

Jean-Pierre en Luc Dardenne maken met hun nieuwste film, Le Jeune Ahmed, kans op de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ze nemen het op tegen kleppers als Quentin Tarantino (Once upon a time in Hollywood) en Jim Jarmusch (The Dead Don’t Die).
De nieuwste film van de Waalse broers gaat over radicalisering, in de persoon van de 13-jarige Ahmed die heen en weer geslingerd wordt tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven. De film komt op 22 mei in de zalen.
Het duo maakt met een andere film nog kans op de prijs, want hun productiehuis Les films du fleuve heeft Sorry, We Missed You van Ken Loach mee geproduceerd.
De Dardennes schoten al twee keer de hoofdvogel af op het filmfestival van Cannes, voor Rosetta en L’Enfant. Nu nemen ze het op tegen 18 andere films, van regisseurs als Pedro Almodovar, Ken Loach en Terrence Malick.
Ook de Belgische coproductie Sibyl van de Française Justine Triet neemt deel aan de competitie. In de film speelt ook de Frans-Belgische actrice Virginie Efira mee. De film is een coproductie van het Belgische Scope Pictures en vertelt het verhaal van een psychotherapeute die schrijfster wordt. Verder spelen Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel, Niels Schneider en Sandra Hüller mee in de prent.
Regisseur Bas Devos mag volgende week dan weer zijn derde speelfilm Ghost Tropic in première voorstellen op de Quinzaine des Réalisateurs, de belangrijkste nevensectie van het filmfestival van Cannes.
Ghost Tropic gaat over de 58-jarige Khadija, die na een lange werkdag ’s avonds laat in slaap valt op de metro. Ze wordt pas wakker aan de eindhalte, en moet noodgedwongen te voet naar huis. Haar nachtelijke tocht dwingt haar om hulp te vragen en te geven aan de andere bewoners van de nacht. De hoofdrol wordt vertolkt door Saadia Bentaïeb. Nora Dari, Maaike Neuville en Willy Thomas spelen belangrijke bijrollen.
Devos’ vorige speelfilm Hellhole beleefde eerder dit jaar zijn wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.
Een andere landgenoot, Lukas Dhont, maakt dan weer deel uit van de jury voor Un Certain Regard, het onderdeel van de officiële selectie van het filmfestival waar hij vorig jaar met zijn speelfilmdebuut hoge ogen gooide. Dhont won in Cannes vier prijzen met Girl, waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut.
Hendrik Verthé van a team productions is op zijn beurt geselecteerd voor Producers on the Move. Dit platform voor jonge Europese filmproducenten, een initiatief van European Film Promotion, plaatst elk jaar een nieuwe generatie producenten in de schijnwerpers tijdens het festival.

bron: Belga