Crisis Soedan – Twee doden bij schoten aan hoofdkwartier van Soedanese leger

In Soedan zijn maandagavond twee doden gevallen nadat onbekenden het vuur openden op de sit-in die nu al meer dan een maand bezig is aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem. Het gaat om een burger en een legerofficier. Dat hebben de militaire overgangsraad en medische bronnen gemeld. “Niet-geïdentificeerde elementen die de onderhandelingen tussen beide partijen wilden saboteren, hebben geprobeerd om de sit-in (…) te vervoegen en er zijn schoten gelost” waarbij een commandant van de militaire politie is omgekomen, aldus de militaire raad. Daarnaast raakten ook drie soldaten, verschillende manifestanten en burgers gewond, luidde het.
Volgens medische bronnen die aanleunen bij de protestbeweging werd een jongeman gedood “door milities van het omvergeworpen regime” die probeerden om de manifestanten aan het hoofdkwartier uiteen te drijven.
Het is in Soedan al een hele tijd onrustig. Zowat een maand geleden slaagden betogers er na maandenlang protest in om dictator Omar al-Bashir van de macht te verdrijven. Hij leidde het land net geen 30 jaar. De protesten tegen Bashir waren midden december begonnen, maar na enkele weken was dat protest wat weggedeemsterd. Begin april kenden de betoging een heropflakkering, toen een sit-in aan het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem begon. Die sit-in is meer dan een maand later nog altijd bezig. De betogers vragen nu dat de militaire raad de macht afstaat aan een burgerbestuur. Vertegenwoordigers van het volksprotest en de Soedanese generaals maakten maandagavond nog bekend dat ze een akkoord hebben bereikt over een “soevereine raad”, die de militaire raad zal vervangen.

Bron: Belga