Belgische diplomatiek-militaire delegatie ontvangen door Tshisekedi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een diplomatiek-militaire delegatie uit België is dinsdagnamiddag ontvangen door de Congolese president Félix Tshisekedi. Doel is te onderzoeken hoe de bilaterale relaties tussen België en Congo opnieuw kunnen "gedynamiseerd" worden. Onder meer het hervatten van de militaire samenwerking tussen België en Congo werd besproken. "Het was een goed contact", aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders. Hij vaardigde de delegatie uit. Er werden ook concrete engagementen genomen voor de heropening van het Belgische consulaat in Lubumbashi en de heropstart van de ontwikkelingshulp door Enabel. De komene maanden zullen er "regelmatige contacten" zijn om de dialoog tussen de twee landen te versterken, voegt de Belgische ambassade in Kinshasa nog toe. Wat betreft de militaire samenwerking zal de delegatie de modaliteiten van deze samenwerking nagaan, rekening houdend met de noden die de Congolese autoriteiten uitspreken.

De missie was in opdracht van minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders uitgestuurd om "contacten te leggen met de nieuw autoriteiten, alle politieke actoren en het middenveld om de bilaterale relaties te 'redynamiseren' en uit te zoeken hoe België beter kan bijdragen aan de veranderingen in de Congo die door de bevolking gewenst worden".

De delegatie staat onder leiding van ambassadeur Renier Nijskens, momenteel de speciale Belgische gezant voor de streek van de Grote Meren - hij was ambassadeur in Congo bij het begin van de jaren 2000 - en generaal-majoor Philippe Boucké, adjunct van de stafchef van het leger.

Reynders en Félix Tshisekedi hadden mekaar al ontmoet in Washington op 3 april, in de marge van een Navo-bijeenkomst.

De Belgisch-Congolese betrekkingen gingen de afgelopen jaren door woelige wateren, tegen de achtergrond van verkiezingen die verschillende keren uitgesteld werden. Eind vorig jaar werden dan toch verkiezingen georganiseerd. Tshisekedi werd uitgeroepen als nieuwe president en opvolger van Joseph Kabila, hoewel met Martin Fayulu een andere oppositiekandidaat de verkiezingen won. Volgens data van de kiescommissie en de Financial Times kreeg Fayulu ruim dubbel zoveel stemmen als Kabila. Enkele landen, waaronder België, trokken de overwinning van Tshisekedi even in twijfel, maar België sloot zich al snel weer aan bij de rest van de internationale gemeenschap.

bron: Belga