Alle sporen in Brussel-Noord weer in dienst, geen zicht op normalisering treinverkeer

Alle sporen in Brussel-Noord weer in dienst

Alle twaalf sporen in Brussel-Noord zijn opnieuw in dienst, en ook de zes sporen op de Noord-Zuidverbinding kunnen weer gebruikt worden. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het treinverkeer naar en rond Brussel blijft echter zwaar verstoord, met vertragingen, afgeschafte treinen en treinen die een omleiding moeten volgen. Petit waarschuwt pendelaars dat ze rekening moeten houden met mogelijk ook nog problemen tijdens de avondspits. “We hebben er geen zicht op wanneer het treinverkeer opnieuw normaal zal verlopen”, luidt het. Aanleiding voor de chaos op het spoor was een brand aan een seinkast in Brussel-Noord, iets voor 06.30 uur. Die ontstond nadat een dakloze in de buurt van de seinkast een vuurtje had gemaakt. Daardoor was het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid anderhalf uur, in volle ochtendspits, in beide richtingen onderbroken.

Ook rond 10 uur is er nog altijd zware hinder. De Noord-Zuidverbinding mag dan opnieuw in gebruik zijn, tussen Brussel-Noord en Schaarbeek gelden technische beperkingen en kunnen drie sporen niet gebruikt worden. “Als gevolg van de brand is daar een technisch probleem met de bovenleiding, en zijn lokale versporingen mogelijk”, aldus Petit. Ook tussen Brussel-Noord en Schuman kan één spoor nog altijd niet gebruikt worden.

De IC-treinen tussen Genk-Blankenberge, Oostende-Eupen en Kortrijk-Welkenraedt worden nog altijd omgeleid via het oostelijk en westelijk ringspoor, om treinverkeer zoveel mogelijk te ontlasten, zo laat NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman weten. Die treinen stoppen uitzonderlijk in Schaarbeek en/of Bockstael en Brussel-West. Daar kunnen reizigers overstappen op ander openbaar vervoer.

Reizigers moeten nog steeds rekening houden met forse vertragingen of afschaffingen. In bepaalde stations, zoals in dat van Gent-Sint-Pieters, worden treinen richting Brussel nog altijd opgehouden. Dat alles zorgt ervoor dat Infrabel er geen zicht op heeft wanneer het treinverkeer opnieuw normaal zal verlopen. Reizigers houden best rekening met mogelijk ook nog gevolgen voor de avondspits, waarschuwt Petit.

De NMBS adviseert om aandachtig te luisteren naar de aankondigingen in de stations en de NMBS-app te raadplegen.

bron: Belga