ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht

ABVV-mars trekt door Antwerpen voor meer koopkracht

Aan het Antwerpse Justitiepaleis zijn vandaag militanten van de socialistische vakbond ABVV gestart met een mars richting de Groenplaats. De actievoerders eisen meer koopkracht, met onder meer een minimum uurloon van 14 euro en een minimumpensioen van 1.500 euro. De stoet trekt momenteel van de Bolivarplaats aan het Vlinderpaleis richting de Groenplaats. Daar zullen algemeen ABVV-secretaris Miranda Ulens en Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt een toespraak doen.

Volgens Dirk Schoeters, algemeen secretaris ABVV Antwerpen, verbergen de regeringspartijen een daling van de koopkracht achter een kleine nettoloonsverhoging. “Die hebben de werknemers en sociaal verzekerden meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven.”

Ook onder meer in het Waals-Brabantse Waver, de thuisbasis van premier Charles Michel (MR), vindt dinsdag een manifestatie plaats. Volgens de socialistische vakbond zijn enkele duizenden manifestanten op de been, zowel vakbondslieden als delegaties van mutualiteit Solidaris en de socialistische partij PS. In Luik kwamen meer dan 5.000 mensen op straat.

bron: Belga