Treedt Madonna dan toch niet op tijdens Eurosongfinale?

Treedt Madonna dan toch niet op tijdens Eurosongfinale?
AFP / J. McCarthy

Hoewel de deal met pop-icoon Madonna rond leek te zijn, heerst nu toch twijfel of de zangeres zal optreden tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival dat plaatsvindt in Tel Aviv. Volgens de songfestivalbaas Jon Ola Sand heeft dat te maken met de veiligheid.

Gisteren verklaarde Jon Ola San, baas van de European Broadcasting Union (EBU), op een persconferentie dat de organisatie de komst van Madonna nooit heeft bevestigd. De reden daarvoor is simpel: er is geen getekend contract. “En als dat er niet komt, zal ze ook niet optreden. Zo simpel is het”, concludeert San.

De twee partijen zitten in de laatste fase van de onderhandelingen, maar als er er geen akkoord bereikt wordt, zal de ster dus niet performen. Enkele oud-winnaars zullen alleszins wel van de partij zijn. Netta, winnares van de vorige edite, zal haar nieuwe single komen voorstellen en ook onder meer Conchita Wurst en Måns Zelmerlöw zullen optreden. Zij waren de winnaars in respectievelijk 2014 en 2015.

Valse geruchten

De EBU bekritiseert ook de stemmen die namens de organisatie hebben gesproken en foutief lieten verstaan dat de deal rond was. “Helaas zijn hier allerlei geruchten over verschenen en hebben mensen namens de EBU uitspraken gedaan ook al hadden zij hiervoor de bevoegdheid niet”, hekelt San. De songfestivalbaas vermelde zeer kort dat het oponthoud te wijten zou zijn aan de veiligheidsvoorzieningen die het enorme evenement vereist. “De situatie waarin we nu zitten is een beetje vreemd. We hebben een artiest die wel wil optreden tijdens het songfestival en we willen haar ook graag verwelkomen, maar voordat het zover is moeten er meer veiligheidsmaatregelingen getroffen worden.”

Belgische Eliot vanavond aan de beurt

Onze Belgische inzending Eliot (18) treedt vanavond op in de eerste halve finale van het songfestival met het nummer ‘Wake Up’. Volgens de bookmakers maakt hij nipt kans om door te stoten naar de finale die op zaterdag 18 mei zal doorgaan. De uitzending is live te volgen vanaf 21u op één. Eliot komt aan de bak als tiende van de in totaal zeventien landen die het vandaag tegen elkaar zullen opnemen. Cyprus, dat vorig strandde op de tweede plek, mag de spits afbijten:

1. CYPRUS: Tamta – “Replay”

2. MONTENEGRO: D mol – “Heaven”

3. FINLAND: Darude feat. Sebastian Rejman – “Look Away”

4. POLEN: Tulia – “Fire of Love”

5. SLOVENIE: Zala Kralj & Gasper santl – “Sebi”

6. TSJECHIE: Lake Malawi – “Friend of a Friend”

7. HONGARIJE: Joci Pápai – “Az én apám”

8. WIT-RUSLAND: ZENA – “Like It”

9. SERVIE: Nevena Božovi¿ – “Kruna”

10. BELGIE: Eliot – “Wake Up”

11. GEORGIE: Oto Nemsadze – “Keep on Going”

12. AUSTRALIE: Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity”

13. IJSLAND: Hatari – “Hatrið mun sigra”

14. ESTLAND: Victor Crone – “Storm”

15. PORTUGAL: Conan Osiris – “Telemóveis”

16. GRIEKENLAND: Katerine Duska – “Better Love”

17. SAN MARINO: Serhat – “Say Na Na Na”