NMBS past dienstregeling rest van dag aan na brand in Brussel

NMBS past dienstregeling rest van dag aan na brand in Brussel
Belga / T. Roge

Het treinverkeer in België ondervindt nog steeds zware hinder van een brand deze ochtend ter hoogte van Brussel-Noord. Om de verbindingen zo vlot mogelijk te laten verlopen, heeft spoorwegmaatschappij NMBS het uurschema van de treinen voor de rest van de dag aangepast. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Spoorwegmaatschappij NMBS past haar dienstregeling voor de rest van de dag aan, na de brand vanochtend in een seinkast in Brussel-Noord. Het gros van de P-treinen (piekuurtreinen) vanuit Brussel wordt geschrapt, zegt woordvoerder Bart Crols, en een aantal S- en IC-treinen zullen niet hun hele traject afleggen.

Een overzicht van de aanpassingen:

  • Het gros van de P-treinen vanuit Brussel wordt geschrapt.
  • De S1-treinen tussen Nijvel en Antwerpen worden vanuit Nijvel beperkt tot Brussel-Zuid en vanuit Antwerpen-Centraal tot Schaarbeek. Er zullen ook minder treinen rijden dan normaal.
  • De S2-treinen tussen ’s-Gravenbrakel en Leuven worden vanuit Leuven beperkt tot Schaarbeek en vanuit ’s-Gravenbrakel tot Brussel-Zuid.
  • De S6 Aalst-Schaarbeek wordt beperkt tot Halle (en rijdt dus niet verder naar Schaarbeek).
  • De S-treinen Louvain-la-Neuve tot Brussel-Zuid worden beperkt tot Schaarbeek.
  • De IC-treinen Charleroi-Essen, Charleroi-Antwerpen-Noorderdokken en Binche-Turnhout maken een bijkomende stop in Schaarbeek.
  • De IC-trein Kortrijk-Welkenraedt wordt ingeperkt tot het traject Leuven-Welkenraedt. Tussen Gent-Sint-Pieters en Kortrijk rijdt een pendeltrein.
  • De IC-treinen Bergen-Brussels Airport Zaventem en Doornik-Brussels Airport Zaventem worden beperkt tot Brussel-Noord.

“Kunnen bericht aangestoken brand niet bevestigen”

Het Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar de brand, maar kan nog geen uitspraken doen over de oorzaak of de verantwoordelijkheid. Dat meldt parketwoordvoerder Denis Goeman. Door de brand was het treinverkeer tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid in volle ochtendspits anderhalf uur onderbroken in beide richtingen.

Volgens het parket werd de brand rond 06u15 opgemerkt en was er sprake van een dikke zwarte rook. Politie en brandweer waren snel ter plaatse om het vuur te blussen en de omgeving te beveiligen. Drie treinen moesten geëvacueerd worden, aldus de parketwoordvoerder.

“We hebben een opsporingsonderzoek geopend naar de oorzaak van de brand”, zegt substituut Denis Goeman. “Ik hoor dat andere bronnen spreken van een brandje dat zou aangestoken zijn door een dakloze, maar die informatie kunnen we op dit moment niet bevestigen.”

Foto Brusselse brandweer