Zweden heropent verkrachtingszaak tegen Assange

Zweden heropent verkrachtingszaak tegen Assange
Zweden heropent verkrachtingszaak tegen Assange

Het Zweedse parket heropent een onderzoek naar beschuldigingen van verkrachting tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De autoriteiten willen hem ondervragen over een beschuldiging van verkrachting van negen jaar geleden, zeiden de openbare aanklagers tijdens een persconferentie. Het onderzoek wordt heropend op vraag van de advocaat van het vermoedelijke slachtoffer. De vrouw beschuldigt hem ervan haar te hebben verkracht tijdens een bezoek aan het Scandinavische land in 2010. Het onderzoek was in 2017 stopgezet, maar kan nu worden voortgezet omdat Assange niet meer in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verblijft. De feiten verjaren pas in augustus 2020, aldus openbaar aanklager Eva-Marie Persson.

Assange ontkent de beschuldigingen en kon zeven jaar lang een uitlevering aan Zweden vermijden door in 2012 zijn toevlucht te zoeken in de Ecuadoriaanse ambassade. De Australiër werd vorige maand echter uit de ambassade gezet en tot een celstraf van 50 weken veroordeeld wegens het jarenlang overtreden van borgtochtverplichtingen en het ontwijken van de politie.

De vraag is nu of Assange eerst aan Zweden of aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd. De VS beschuldigen Assange van samenzwering met klokkenluidster Chelsea Manning. Manning had WikiLeaks -toen nog als Bradley Manning- honderdduizenden geheime militaire documenten doorgespeeld. Het ging over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Bron: Belga