Vier steden kandidaat voor hoofdzetel Europese Arbeidsautoriteit

Vier steden kandidaat voor hoofdzetel Europese Arbeidsautoriteit

Vier Europese steden hebben zich kandidaat gesteld als hoofdzetel voor de nieuwe Europese Arbeidsautoriteit (ELA). Het gaat om Nicosia, Sofia, Riga en Bratislava. De beslissing valt op 13 juni. De Europese Arbeidsautoriteit is een nieuw Europees orgaan, gericht op sociale rechten voor EU-inwoners. Zo moet de autoriteit het voor werknemers gemakkelijker maken om in het buitenland aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld informatie over rechten en plichten in de andere lidstaten te verstrekken. Tegelijkertijd moet de ELA nationale overheden helpen fraude en misbruik te bestrijden. Het agentschap komt het op voorstel van de Belgische Eurocommissaris van Werkgelegenheid en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V).

Over de toekomstige hoofdzetel van de Europese Arbeidsautoriteit is nog niet beslist. Vier Europese steden hebben zich nu kandidaat gesteld. Het gaat om Nicosia op Cyprus, het Bulgaarse Sofia, Riga in Letland en Bratislava in Slovakije.

De Europese Commissie analyseert de kandidaturen nu. Onder meer het geografisch evenwicht, de toegankelijkheid van de locatie en de beschikbaarheid van voldoende scholen en faciliteiten voor de familie van medewerkers spelen daarbij een rol. De lidstaten bespreken die analyse op 5 juni, waarna de Europese Raad van ministers van werk op 13 juni in Luxemburg de knoop doorhakt.

Het nieuwe agentschap moet op kruissnelheid over een budget van 50 miljoen euro beschikken en zal 140 personeelsleden tellen, onder wie zestig gedetacheerden van de lidstaten.

bron: Belga