Peter Sagan boekt zeventiende succes in Californië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Peter Sagan (Bora-hansgrohe) heeft de openingsrit in de Ronde van Californië (World Tour) gewonnen. De Slovaak haalde het in een sprint na 143 km voor de Amerikaan Travis McCabe (Amerikaanse selectie) en de Duitser Max Walscheid (Sunweb). Jasper Philipsen finishte als tiende. Sagan is meteen ook de eerste leider. De openingsrit kende start en aankomst in Sacramento, een etappe zonder hindernissen onderweg, geen hoogtemeters en op papier dus voor sprinters. Na een grote lus in het westen de stad, moesten er nog drie lokale rondes afgelegd worden van 3,5 km, rond de State Capitool, de witte trots van Sacramento.

Vier renners schoven mee in de vroege vlucht: onze landgenoot Laurens De Vreese (Astana), Charles Planet (Novo Nordisk), Michael Schär (CCC) en Tyler Stites (Amerikaanse selectie). Veel voorsprong gunde het peloton, geleid door Bora-hansgrohe, Dimension Data en Deceuninck-Quick Step hen nooit, maximaal 1:30 en na de tussensprint, gewonnen door Stites, liet De Vreese zich als eerste uitzakken naar het peloton, met nog 76 km voor de boeg. Met Planet werd de laatste vluchter op 19 km van het eind gegrepen en daarna de sprint voorbereid.

Sunweb zette een stevig blok op de rails, Sagan nestelde zich tussen hen in. Ook Deceuninck, voor Jakobsen, vatte vooraan post, net zoals Ineos voor Halvorsen. In de slotkilometer scheidde een klein groepje zich af van het peloton, enkele lengtes slechts, maar het zou er wel toe leiden dat er slechts met een kleine groep werd gesprint.

Sagan profiteerde perfect van de slipstream van Ineos en op 150 meter van de meet lanceerde hij zijn sprint. McCabe kwam nog sterk opzetten, maar kwam net tekort. Voor Sagan is het zijn zeventiende succes in Californië, hij is meteen ook de eerste leider.

Vandaag wacht de klassementsrenners al meteen een eerste kans met de rit van Ranco Cardova naar South Lake Tahoe, onderweg vallen er 4.500 hoogtemeters te overbruggen, met drie gecategoriseerde beklimmingen en op het eind nog een helling van derde categorie over anderhalve kilometer. De kans dat Sagan de leiderstrui houdt, is dan ook eerder klein.

Bron: Belga