Noorse olietanker "door onbekend object getroffen" in Golf van Oman

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Noorse olietanker Andrea Victory is gisteren in de Golf van Oman op mysterieuze wijze beschadigd geraakt, "door een onbekend object". Dat heeft de woordvoerder van het scheepvaartbedrijf Thome Ship Management vandaag gemeld.

"De bemanning is ongedeerd, het schip is beschadigd, maar blijft stabiel", klinkt het. De olietanker lag tijdens het voorval voor anker in het emiraat Fujairah, op een van de belangrijkste waterwegen voor olie-export ter wereld.

Hoeveel bemanningsleden op het moment van de impact aan boord waren van het Noorse schip is niet duidelijk. De woordvoerder van het scheepvaartbedrijf kon ook niet zeggen of de crew een slag opmerkte of de schade pas later ontdekte. Thome Ship Management zal nu de hele scheepsromp van de olietanker onderzoeken.

De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben ook een onderzoek geopend naar het voorval. Ze hebben eerder al bericht over "staatsvijandige operaties" in de regio.

Twee Saoedische olietankers werden zwaar beschadigd, en een VAE-schip werd ook getroffen. Wat er precies gebeurde en wie verantwoordelijke is voor de vermeende aanvallen, hebben de autoriteiten niet gezegd.

De toestand in de regio van Fujairah is gespannen, het emiraat ligt namelijk op ruim 100 kilometer van de Iraanse kust. Iran aan de ene kant en Saoedië-Arabië en de VAE aan de andere kant zijn aartsvijanden.

Bron: Belga