Netanyahu krijgt twee weken extra voor regeringsvorming

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Israëlische president heeft ingestemd met het verzoek van Benjamin Netanyahu om de regeringsvorming met twee weken te verlengen. Reuven Rivlin had Netanyahu in eerste instantie vier weken de tijd gegeven nadat de parlementsleden hem aanraadden als premier na de verkiezingen van vorige maand. De deadline zou woensdag aflopen, maar met de verlenging van 2 weken heeft hij nog tot 29 mei de tijd. Het is niet ongebruikelijk dat een toekomstige premier een verlenging krijgt van de periode om een regering op de been te brengen.

De Likoed-partij van Netanyahu heeft gezegd dat onder meer Pesach of het lentefeest en andere nationale feestdagen achter de vraag om een verlenging zaten.

Als Netanyahu erin slaagt om een regering te vormen, zal hij als eerste politicus starten aan een vijfde ambtstermijn als Israëlische premier. Tot nu toe zijn er nog geen signalen van doorbraken in de onderhandelingen tussen de deelnemende rechtse en religieuze partijen.

Een bijzonder heikel punt is de onenigheid over wetgeving die ultraorthodoxe Joden zou verplichten om dienst te nemen bij het leger.

bron: Belga