“Hoop dat we uitweg vinden om akkoord met Iran nog kans te geven”

Hoop dat we uitweg vinden om akkoord met Iran nog kans te geven

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hoopt dat hij samen met zijn Europese ambtgenoten en de Amerikaanse minister Mike Pompeo een uitweg kan vinden om het nucleair akkoord met Iran een kans te geven. Dat zei hij maandag vlak voor een overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders en zijn Europese ambtgenoten bespreken het nucleair akkoord met Iran vandaag in Brussel. Ook de Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo komt onverwacht naar Brussel om de Iraanse kwestie te bespreken.

Het atoomakkoord met Iran werd in 2015 onderhandeld door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama, maar zijn opvolger Donald Trump is voorstander van een strengere aanpak en zegde de steun van de VS aan het akkoord op. Tegelijkertijd legden de VS de Islamitische republiek nieuwe sancties op. Teheran zelf stelde de andere partners in het akkoord – de EU, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en China – vorige week voor een ultimatum: zij krijgen zestig dagen de tijd op Iran te beschermen tegen de Amerikaanse sancties, anders dreigt het land ermee de uranium-productie te verhogen.

Reynders hoopt dat de Europese partners en Pompeo alsnog tot een “evenwicht” kunnen komen, zodat de partners die het atoomakkoord wel nog steunen het ook kunnen implementeren. “Maar de vrees blijft dezelfde: de Amerikaanse sancties zorgen ook voor aarzeling in Iran, en als Iran het akkoord niet respecteert kunnen wij dat ook niet doen.”

De minister benadrukte dat Europa volledig achter de deal blijft staan en dat het ervoor wil zorgen dat bedrijven die nog willen handel drijven met Iran, dat ook kunnen. “We zullen daar aan blijven werken. Maar op het einde van de rit zijn het de bedrijven die kiezen, en de Amerikaanse sancties veroorzaken op dat vlak problemen.”

bron: Belga