“Ecuador wil bezittingen Assange uit ambassade aan VS overmaken”

Ecuador wil bezittingen Assange uit ambassade aan VS overmaken

De kamer van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen mag doorzocht worden. Dat heeft het Ecuadoriaanse parket-generaal beslist, zo meldt de Spaanse krant El País op gezag van een document dat ze kon inkijken. Documenten, gsm’s, computers en harde schijven van Assange zullen worden overgemaakt aan de Verenigde Staten, zo blijkt uit het document. De verzegelde kamer waarin Assange zeven jaar heeft gewoond, wordt op 20 mei doorzocht. De beslissing werd volgens de krant al gecommuniceerd aan de Ecuadoriaanse advocaat van Assange, Carlos Poveda.

Assange woonde tussen 2012 en 2019 in de ambassade, nadat hij er zijn toevlucht had genomen om een vervolging vanwege beschuldigingen rond verkrachting in Zweden en een uitlevering aan de VS te ontlopen. Afgelopen maand werd hij uit de ambassade gezet en veroordeeld tot een celstraf van 50 weken voor het niet naleven van zijn borgtochtverplichtingen en het ontwijken van de politie.

De VS beschuldigen Assange van samenzwering met klokkenluidster Chelsea Manning. Manning had WikiLeaks -toen nog als Bradley Manning- honderdduizenden geheime militaire documenten doorgespeeld. Het ging over Amerikaanse militaire operaties in Irak en Afghanistan.

Vandaag raakte nog bekend dat de Zweedse gerechtelijke autoriteiten het onderzoek naar vermoedelijk seksueel misbruik door Assange opnieuw zullen openen. Dat werd twee jaar geleden stopgezet, maar de feiten verjaren pas in 2020.

bron: Belga