Dodental gestegen naar 64 na doortocht cycloon Fani

Dodental gestegen naar 64 na doortocht cycloon Fani

Het dodental door de krachtige cycloon Fani, die de oostelijke Indiase staat Odisha trof, is al opgelopen tot 64. Intussen slaagden de autoriteiten meer dan een week na de ramp nog niet in het herstellen van de nutsvoorzieningen. De cycloon raasde op 3 mei met snelheden tot 205 kilometer per uur door India, om zich daarna richting buurland Bangladesh te bewegen. In beide landen samen werden bijna drie miljoen mensen naar opvangcentra gebracht voor onderdak.

“Drieëntwintig bijkomende doden zijn bevestigd als gevolg van de storm, na het dodental van 41 van afgelopen vrijdag. De sterfgevallen waren grotendeels toe te schrijven aan instortende huizen en bomen”, zei een medewerker van de nationale dienst voor rampenbestrijding. “Het district Puri, dat het het zwaarst te verduren kreeg door de storm, was goed voor 39 sterfgevallen. Het dodental zal waarschijnlijk nog verder oplopen naarmate er meer lichamen kunnen gevonden worden in afgelegen gebieden”, voegde hij toe.

Honderdduizenden mensen in de zwaarst getroffen districten van Puri, Khurda en Cuttack zitten nog steeds zonder stroom. “Tussen 55 en 70 procent van de elektriciteit in Cuttack en Khurda is hersteld, maar in Puri is de stroom helemaal niet hersteld”, aldus diezelfde medewerker.

Fani, wat “slang” betekent in het Bengaals, is een van de zwaarste stormen die India de afgelopen twee decennia trof. De autoriteiten slaagden erin 1,2 miljoen mensen voor de komst van de cycloon te evacueren. Duizenden mensen die dakloos werden door de storm kregen gratis maaltijden, en zeildoeken om een tijdelijk onderkomen te bouwen.

bron: Belga