Buitenlandminister VS in Brussel voor bespreking Iraanse kwestie

Buitenlandminister VS in Brussel voor bespreking Iraanse kwestie
Buitenlandminister VS in Brussel voor bespreking Iraanse kwestie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is in Brussel om er met Europese verantwoordelijken te praten over enkele “dringende zaken”, waaronder ook de Iraanse kwestie. Pompeo annuleert daarom zijn voorzien bezoek aan Moskou. Hij trekt nadien wel nog zoals gepland naar Sotsji voor een ontmoeting met zijn ambtsgenoot Sergej Lavrov en de Russische president Vladimir Poetin. In Brussel is vandaag een vergadering gepland van de Raad van de Europese Unie. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte echter niet welke ontmoetingen er in de agenda van Pompeo staan. Het wilde enkel kwijt dat er gesprekken zouden worden gevoerd met onder meer verantwoordelijken van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, de drie Europese landen die in 2015 het internationaal nucleair akkoord met Iran mee ondertekenden.

Iran kondigde op 8 mei, precies een jaar nadat de VS eenzijdig uit het atoomakkoord stapten, aan dat Teheran een aantal verplichtingen van de nucleaire deal van 2015 opschort. Zo gaat het land zijn voorraad zwaar water en verrijkt uranium niet langer beperken. Bovendien gaf Teheran aan de andere landen die het pact wel nog respecteren “60 dagen” de tijd om “hun toezeggingen binnen de olie- en bankensector operationeel te maken”. Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen. De Europeanen verwierpen dat ultimatum echter al.

De Amerikanen hebben van hun kant de druk op Iran nog verder opgevoerd. Vrijdag liet het Pentagon ook weten dat de Verenigde Staten een oorlogsschip naar het Midden-Oosten sturen met amfibievoertuigen aan boord en een batterij Patriot-raketten. Eerder werd er al een vliegdekschip ingezet in de regio, vanwege “dreigende” aanvallen van Iran.

bron: Belga