Eliot verdedigt morgen de Belgische kleuren op het Eurovisiesongfestival

Foto Belga / N. Maeterlinck

Morgen is het weer zover. Dan start officieel het jaarlijkse festival van de wansmaak: het Eurovisiesongfestival. Voor ons land treedt Eliot Vassamillet in de eerste halve finale op met het nummer ‘Wake Up’. Vorig jaar strandde België met Sennek daar. 

Zes landen hoeven zich niet (zo hard) te bewijzen en werden rechtstreeks geselecteerd voor de finale op zaterdag 18 mei: gastland Israël, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Eind januari werd dan in Tel Aviv willekeurig bepaald in welke helft van welke halve finale de 35 landen met iets minder geluk deelnemen. Eliot kreeg de tweede helft van de eerste halve finale op 14 mei toebedeeld en klimt als tiende in de rij op het podium. De tweede halve finale volgt op donderdag 16 mei.

De 18-jarige Vassamillet uit Bergen werd door de Franstalige openbare omroep RTBF aangeduid als Belgische deelnemer. Hij nam eerder deel aan het zevende seizoen van ‘The Voice Belgique’. In Tel Aviv vertolkt hij een nummer dat is gecomponeerd door Pierre Dumoulin, de zanger van de groep Roscoe. Dumoulin is wat Eurovisie betreft niet aan zijn proefstuk toe: hij werkte al samen met Blanche aan de popballade ‘City Lights’, de Belgische inzending voor 2017.

Politiek getint thema

Het nummer van Eliot heeft een heet hangijzer als thema, namelijk het broeikaseffect. Met ‘Wake Up’ (Word wakker in de taal van Hugo Claus) wordt de mensheid gevraagd wakker te worden om de toekomst van de planeet veilig te stellen. Volgens Dumoulin is dat geen inspelen op een trend of hype: het nummer werd vorige zomer reeds geschreven. “Het is de actualiteit die ons thema is gevolgd”, zei hij een tijd geleden al.

De RTBF hoopt hoe dan ook dat Eliot in de voetsporen treedt van Loïc Nottet. Die bezorgde België in 2015 een vierde plaats. Twee jaar later viel ook Blanche net naast het podium. In 2018 werd België vertegenwoordigd door Sennek met ‘A Matter of Time’. Ze overleefde de halve finale in Portugal niet.

Nederland topfavoriet

Mochten we de halve finale opnieuw niet overleven, kunnen we nog altijd duimen voor onze noorderburen. Volgens de bookmakers, die gokwedstrijden rond het liedjesfestival organiseren, is de Nederlandse inzending Duncan Laurence de gedoodverfde favoriet. Eurosongkleppers Rusland en Zweden vervolledigen de top 3 bij de bookmakers, die doorgaans een goede graadmeter zijn voor de einduitslag.