Vluchtelingenproject Zeebrugge krijgt Damiaanprijs

De Damiaanprijs 2019 is in Leuven uitgereikt aan Vluchtelingenproject Zeebrugge. Volgens de paters van de Heilige Harten vinden personen op de vlucht er warme solidariteit op mensenmaat, in de geest van Damiaan. De prijs, die uitgereikt werd in het Damiaancentrum in Leuven, was aan de vierde editie toe. De paters van de Heilige Harten bekronen jaarlijks een organisatie of project als erkenning voor aandacht en inzet voor kwetsbare medemensen in nood.

Vluchtelingenproject Zeebrugge is een groep vrijwilligers die zich op initiatief van pastoor Fernand Maréchal het lot aantrekt van vluchtelingen die vanuit Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Hun werk werd uitverkoren om vier redenen.

“Het gaat om een klein project zonder structuren en administratie dat draait op vrijwillige inzet van veel mensen. Vanuit dat kleine begin is een krachtig en inspirerend signaal uitgegaan naar de bredere samenleving”, zegt Ruben Boon van Damiaan Vandaag. “Ten tweede doet het initiatief in Zeebrugge iets voor mensen aan de rand, in nood of op de vlucht.”

“Een derde element is dat het project iedereen geeft wat hij of zij nodig heeft ongeacht afkomst, cultuur, taal en godsdienst. Ten slotte gaan de vrijwilligers moedig door ondanks protest, tegenstand en bedreigingen uit verschillende hoeken.” Volgens de paters van de Heilige Harten leeft de geest van Damiaan verder in alle facetten van de werking van Vluchtelingenproject Zeebrugge. De Damiaanprijs is een kunstwerk van kunstenaar Willy Peeters.

bron: Belga