Verkiezingen Litouwern – Vervroegde verkiezingen in Litouwen van start

In Litouwen zijn zondagochtend de stembureaus geopend voor de presidentsverkiezingen. De Balten kiezen rechtstreeks hun nieuw staatshoofd. De zetelende presidente Dalia Grybauskaite is na twee ambtstermijnen van vijf jaar niet meer herkiesbaar.
De beste kansen op het hoogste staatsambt maken volgens de peilingen ex-minister van Financiën Ingrida Simonyte, de econoom Gitanas Nauseda en de huidige regeringsleider Saulius Skvernelis. Indien bij de eerste stembusgang geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalt, nemen de twee best geplaatste kandidaten twee weken later gelijklopend met de Europese verkiezingen van 26 mei het tegen elkaar op in een tweede en beslissende ronde.
Parallel met de presidentsverkiezing vinden in Litouwen ook twee volksraadplegingen plaats. Naast een referendum over het dubbele staatsburgerschap mogen de drie miljoen inwoners van de Baltische repuliek ook stemmen over een reducering van het Litouwse parlement. Ze moeten beslissen of het aantal van 141 afgevaardigden wordt afgeroomd tot 121.

Bron: Belga