Iraanse president Rohani wil niet capituleren voor toenemende Amerikaanse druk

Iraanse president Rohani wil niet capituleren voor toenemende Amerikaanse druk

Zowel Teheran als Washington heeft dit weekend benadrukt voet bij stuk te houden, nu de spanningen tussen beide landen opnieuw opgelopen zijn. Zo verklaarde de Iraanse president Hassan Rohani dat Iran zich niet zal overgeven omwille van politieke en economische druk. De Amerikaanse Buitenlandminister Mike Pompeo zei dat een oorlog met Iran niet het doel is, maar het land moet wel van koers veranderen. “Een overgave strookt niet met onze cultuur en religie, de mensen aanvaarden het niet. We mogen ons niet overgeven en moeten oplossingen vinden”, zei Rohani zaterdag aan politieke activisten volgens een mededeling op zijn website.

Eerder deze week kondigde Rohani aan dat Teheran een aantal verplichtingen van de nucleaire deal van 2015 opschort. Zo gaat het land zijn voorraad zwaar water en verrijkt uranium niet langer beperken. Bovendien heeft Teheran, exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit de deal stapten en hun sancties tegen Iran herinvoerden, aan de andere landen die het pact wel nog respecteren “60 dagen” de tijd gegeven om “hun toezeggingen binnen de olie- en bankensector operationeel te maken”. Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen.

Bij de zakenzender CNBC liet Pompeo zich eveneens uit over de kwestie. “Een oorlog is niet ons doel”, luidde het. “Het grote doel is een verandering van het beleid van het Iraanse leiderschap. We hopen dat het Iraanse volk eindelijk zal krijgen wat het wil en zo hard verdient.”

bron: Belga