Eurovisiesongfestival 2019 – Eliot probeert België op 14 mei de finale in te loodsen

Slaagt Eliot Vassamillet met het nummer “Wake Up” daar waar Sennek vorig jaar faalde en overleeft hij de halve finales van het Eurovisiesongfestival? Op dinsdag 14 mei weten we of België nog een keer mag meedingen naar de eindoverwinning. Zes landen hoeven zich niet (zo hard) te bewijzen en werden rechtstreeks geselecteerd voor de finale op zaterdag 18 mei: gastland Israël, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Eind januari werd dan in Tel Aviv willekeurig bepaald in welke helft van welke halve finale de 35 landen met iets minder geluk deelnemen. Eliot kreeg de tweede helft van de eerste halve finale op 14 mei toebedeeld en klimt als tiende in de rij op het podium. De tweede halve finale volgt op donderdag 16 mei.
De 18-jarige Vassamillet uit Bergen werd door de Franstalige openbare omroep RTBF aangeduid als Belgische deelnemer. Hij nam eerder al deel aan het zevende seizoen van “The Voice Belgique”. In Tel Aviv vertolkt hij een nummer dat is gecomponeerd door Pierre Dumoulin, de zanger van de groep Roscoe. Dumoulin is wat Eurovisie betreft niet aan zijn proefstuk toe: hij werkte al samen met Blanche aan de popballade “City Lights”, de Belgische inzending voor 2017.
Het nummer van Eliot heeft een heet hangijzer als thema, namelijk het broeikaseffect. Met “Wake Up” (Word wakker) wordt de mensheid gevraagd wakker te worden om de toekomst van de planeet veilig te stellen. Volgens Dumoulin is dat geen inspelen op een trend of hype: het nummer werd vorige zomer reeds geschreven. “Het is de actualiteit die ons thema is gevolgd”, zei hij een tijd geleden al.
De RTBF hoopt hoe dan ook dat Eliot in de voetsporen treedt van Loïc Nottet. Die bezorgde België in 2015 een vierde plaats. Twee jaar later viel ook Blanche net naast het podium. In 2018 werd België vertegenwoordigd door Sennek met “A Matter of Time”. Ze overleefde de halve finale in Portugal niet.

bron: Belga