Ruim 15.000 deelnemers voor stille mars tegen seksueel geweld

Foto Belga / N. Maeterlinck

Aan de stille mars tegen (seksueel) geweld in Antwerpen hebben volgens de lokale politie 15.000 mensen deelgenomen. De mars bereikte rond 15 uur het Steenplein, waar een kort bezinningsmoment plaatsvond voor alle slachtoffers van seksueel geweld, onder wie ook Julie Van Espen, de 23-jarige studente die vorige week vermoord werd.

De moord op Julie Van Espen was de aanzet voor deze stille mars. De mars was rond 14 uur begonnen aan het Koningin Astridplein. Door de grote opkomst diende het parcours zelfs gewijzigd te worden en werd de passage langs de Oude Koornmarkt en de Suikerrui vervangen door de Reyndersstraat en de Vlasmarkt om zo naar het Steenplein te gaan.

De stille mars eindigde rond 15 uur op het Steenplein, waar een bezinningsmoment volgde. Daarna namen de drie organisatoren het woord. “Bedankt om hier zo massaal aanwezig te zijn. Dit bewijst dat zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan gegeven worden. Wij hebben deze mars op poten gezet, maar jullie hebben ze kracht gegeven”, zei Charlotte Ruytjens.

Keerpunt

“Wij hopen dat deze mars dan ook een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren. Wij hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. Dat er wordt ingezet op zowel preventie en een verandering van mentaliteit, alsook op hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers”, zei Eline Van Hooydonck.

“We hebben de voorbije dagen vele verschrikkelijke verhalen binnengekregen. Verhalen als de moord op Julie , verhalen over brutale verkrachtingen, over incest, over grenzen die overschreden worden, over mensen die misbruikt worden door een bekende. Ze zijn ons allemaal bijgebleven. Seksueel geweld is een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt. We willen de slachtoffers bedanken om ons de mogelijkheid te geven om hen een stem te geven. En we willen jullie bedanken om met deze mars een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld. Dank u wel”, zei Ayke Gubbels.

Solidariteit

De fans van Antwerp hebben op de achtste speeldag van play-off 1 in de Jupiler Pro League tegen Anderlecht in de 23e minuut geapplaudisseerd als eerbetoon aan Julie Van Espen. Na de minuut applaus zong het rood-witte legioen «You’ll Never Walk Alone». De wedstrijd was begonnen met een minuut stilte. Supporters haalden toen een spandoek met daarop «Rust zacht Julie» boven.

Steve Bakelmans

Julie Van Espen verdween vorige week zaterdag, toen ze met haar fiets onderweg was naar Antwerpen om er met vriendinnen af te spreken. Maandag werd haar lichaam gevonden in het Albertkanaal. Verdachte Steve Bakelmans (39) bekende dat hij haar gedood had. Bakelmans werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Hij was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak die nog in beroep behandeld moest worden.