Vuurgevecht bij aanval op een hotel in Pakistaanse havenstad Gwadar

Gewapende mannen hebben een vijfsterrenhotel in de Pakistaanse havenstad Gwadar aangevallen. Daarop brak een vuurgevecht uit tussen de aanvallers en de veiligheidsdiensten. Dat meldden verschillende Pakistaanse overheidsinstanties zaterdag. Een bewakingsagent kwam om het leven bij de start van de aanval. Het vuurgevecht in het Pearl Continental Hotel duurt al drie uur, meldt het Afghaanse leger. Alle gasten van het hotel, waar vaak zakenlui en buitenlanders logeren, werden geëvacueerd. De aanval startte toen minstens drie aanvallers handgranaten gooiden naar de wachters aan de ingang en vervolgens het vuur openden. Een veiligheidsagent kwam daarbij om het leven en vervolgens konden de aanvallers het complex binnendringen.
De Britse omroep BBC meldt dan weer dat de separatistische groepering Balochistan Liberation Army de aanval opgeëist heeft.
Volgens de lokale politiechef, Aslam Bangulzai, hebben politieagenten, paramilitaire troepen, soldaten en commando’s van de Pakistaanse marine het hotel in de zuidelijke provincie Beloetsjistan omsingeld. Volgens het leger zijn de aanvallers omsingeld op de eerste verdieping van het hotel.
De provinciale minister van Binnenlandse Zaken, Zahoor Baledi, spreekt eerder reeds van een aanval door drie terroristen, gewapend met automatische geweren. Ze vielen het hotel in de namiddag aan, waarop een vuurgevecht uitbrak, meldde hij. “Er verblijven geen buitenlanders in het hotel en alle gasten zijn geëvacueerd.”
De haven van Gwadar maakt deel uit van een Chinees project ter waarde van 62 miljard dollar om handelsroutes uit te bouwen naar het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Gwadar is het eindpunt van zo’n handelsroute naar Pakistan.
De voorbije weken was er een opflakkering van geweld door islamistische militanten in de onrustige provincie die grenst aan Afghanistan en Iran. Zo is de taliban actief in Beloetsjistan en hebben de soennitische extremisten het er gemunt op het sjiitische deel van de bevolking. Rebellen die voor de onafhankelijkheid van de provincie strijden, vallen dan weer de veiligheidsdiensten en zelfs Chinese infrastructuurprojecten aan. Enkele weken geleden kwamen nog 14 buspassagiers, onder wie marineofficieren, om het leven bij een aanval van separatisten.

bron: Belga