Tielt-Winge wil brandstichters laten opdraaien voor gerestaureerde Vlooybergtoren

Tielt-Winge wil brandstichters laten opdraaien voor gerestaureerde Vlooybergtoren

De Vlaams-Brabantse gemeente Tielt-Winge wil vijf mannen laten opdraaien voor de kosten van de gerestaureerde Vlooybergtoren. Zij moeten zich voor de correctionele rechtbank van Leuven verantwoorden voor brandstichting bij nacht in juni vorig jaar. De broers Joachim (21) en Michael (25) D. uit Bekkevoort, Olivier D.B. (31) uit Halen, Bram J. (19) uit Kortenaken en Wieland V. (37) uit Bekkevoort verschijnen op 15 november voor de Leuvense correctionele rechtbank voor opzettelijke brandstichting bij nacht. De uitkijktoren op de Vlooyberg in Tielt-Winge werd in brand gestoken op 30 juni 2018 rond 1.30 uur. De vijf mannen worden ervan verdacht dat ze de Vlooybergtoren in de vlammen deden opgaan met balen stro en benzine.

Dezelfde dag vielen speurders binnen bij de twee broers in Bekkevoort, die meteen de feiten bekenden. Verder onderzoek leidde naar de drie andere betrokkenen. De vijf verdachten waren allemaal aanwezig op het moment van de brandstichting en gaven de feiten toe. Twee van hen minimaliseren hun aandeel. Geen van de betrokkenen werd aangehouden.

De gemeente Tielt-Winge stelt zich burgerlijke partij en vraagt een schadevergoeding van 87.584 euro. Dat zijn de kosten voor de gedeeltelijke restauratie van de uitkijktoren. Het gerenoveerde monument met een hoogte van 11,28 meter en een lengte van 20 meter werd op 21 december vorig jaar ingehuldigd.

Tijdens de inleidende zitting voor de rechtbank stelde ook een van de beklaagden zich burgerlijke partij. Joachim D. liep ernstige brandwonden op aan de arm en het aangezicht bij een ontploffing na de brandstichting. Hij beticht zijn vier vrienden van onopzettelijke slagen.

bron: Belga