Politiebescherming voor rechters en speurders Kasteelmoord na doodsbedreiging

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de zaak van de Kasteelmoord zijn verschillende personen bedreigd door de omgeving van de veroordeelde Evert de Clercq en hebben rechters en speurders politiebescherming gekregen. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen. Er werden maatregelen genomen naar aanleiding van het arrest dat maandag viel, zegt het Gentse parket-generaal, dat geen verdere details geeft. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon. Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Franciscus Larmit zou de chauffeur zijn geweest op de dag van de moord.

André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert de Clercq en Franciscus Larmit werden in eerste aanleg tot respectievelijk 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld. In beroep werden de straffen door de lange procesgang verlaagd naar 21 jaar voor dokter Gyselbrecht, 19 jaar voor Pierre Serry, 20 jaar voor Evert de Clercq en 15 jaar voor Franciscus Larmit.

De uitspraak in beroep viel maandag, maar de bedreigingen zouden al van daarvoor dateren. "Sinds de pleidooien in beroep passeert er ook ieder uur een politiecombi aan de privéwoningen van Frank Scheerlinck en Joris Van Cauter, de advocaten van Roy Larmit, de vierde veroordeelde en tevens de man die als eerste belastende verklaringen aflegde tegen Evert de Clercq", zo schrijft de Krant van West-Vlaanderen.

Volgens de krant werden onder meer kamervoorzitter van het hof van beroep Koen Defoort en de hoofdinspecteur van de Brugse federale politie die het onderzoek leidde bedreigd. "Uit zeer goede bron is vernomen dat uit een telefoontap is gebleken dat uit de omgeving van Evert de Clercq bijzonder ernstige bedreigingen zijn geuit tegen een aantal mensen in het dossier. 'We gaan er 'ene' omleggen', werd er onder andere gehoord op de tap."

Het West-Vlaamse parket en het Gentse parket-generaal geven geen details over de bedreigingen en beschermingsmaatregelen.

bron: Belga