Nederlandse politie vindt crystal meth-lab op vrachtschip

Op een binnenvaartschip in de dorpshaven van het Nederlandse Moerdijk, in de provincie Noord-Brabant, heeft de politie een drugslab voor crystal meth ontdekt. Vier mannen zijn aangehouden, onder wie de 65-jarige schipper uit Breda. De andere mannen zijn 23, 26 en 37 jaar en in Mexico geboren. Zij hebben momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats.
De politie heeft ook een auto in beslag genomen. De bemanning van een politieboot ontdekte het lab vrijdag aan het begin van de middag tijdens een controle. Hoe groot het precies is, kan de politie nog niet zeggen. Doordat een chemische lucht vrijkwam, raakte een agent onwel. Hij is in het ziekenhuis onderzocht en maakt het inmiddels goed.
Het schip lag tegen een ander schip aan. Het is naar kade gesleept. Inmiddels is begonnen met de ontmanteling, die nog tot zeker zaterdag duurt, aldus de politie. Tijdens de ontmanteling werden enkele kilo’s van een speciale grondstof voor de productie van crystal meth gevonden. Deze waren instabiel en zorgden voor een gevaarlijke situatie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de grondstoffen elders tot ontploffing gebracht.
De politie noemt de vondst “uniek in Nederland”. “Het is de eerste keer dat een drugslab in een vrachtschip wordt aangetroffen.” Volgens de politie zijn er al wel eerder hennepkwekerijen in schepen gevonden, en ook wel eerder een drugslab in een woonboot, “maar nog nooit een drugslab in zo’n groot schip”. De boot is 80 meter lang.

Bron: Belga