Matthias Casse verovert brons in Bakoe

door
Belga
Leestijd 2 min.

Judoka Matthias Casse (IJF 6) heeft vandaag de bronzen medaille veroverd in de categorie tot 81 kg op de Grand Slam in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. In de kamp om het brons versloeg onze landgenoot de Rus Alan Khubetsov (IJF 11), de Europese kampioen van 2017. Na 2:16 in de Golden Score keek Khubetsov aan tegen een derde strafpunt. Casse ontpopt zich onder zijn Nederlandse coach Mark Van der Ham tot een judoka die met bijzonder weinig energieverbruik tot een bijzonder hoog rendement komt. Zo won hij in Bakoe zonder zich te forceren zijn eerste kamp van de dag met ippon van Bohdan Zusko (IJF 135) uit Oekraïene, die na een minuut in de verlengingen het derde fatale strafpunt opliep. Vervolgens had hij maar 43 seconden nodig om thuiskamper Arash Aghaei (IJF 332) met ippon naar huis te sturen en in de kwartfinale tegen Nacif Elias uit Libanon pakte hij na 8 seconden in de Golden Score uit met een efficiënte aanval, die de winnende waza-ari opleverde.

In de halve finale volgde een clash tegen de regerende Europese kampioen Sagi Muki (IJF 3). Net voor de reguliere tijd gaf de scheidsrechter op de mat beiden een tweede strafpunt, waardoor de Golden Score in alle openheid van start kon gaan. Na twee minuten kon de Israëliër het daarin afmaken met waza-ari.

In dezelfde gewichtsklasse verloor Sami Chouchi (IJF 18) zijn eerste gevecht met waza-ari van de Oostenrijker Shamil Borchashvili (IJF 64). Gabriëlla Willems (-70 kg) begon in Bakoe met winst tegen de Israëlische Yarden Mayersohn (IJF 44,) toen ze na één minuut een ippon achter haar naam kreeg. Maar in het volgende duel tegen de Japanse tweevoudig wereldkampioene Chizuru Arai (IJF 2) moest ze halverwege de kamp een derde strafpunt incasseren, nadat Arai haar nochtans nooit in gevaar kon brengen.

Bron: Belga