KAJ vraagt aandacht voor problemen van jongeren met symbolische actie

Jongerenbeweging KAJ heeft in Antwerpen zaterdag aandacht gevraagd voor een aantal problemen waarmee jongeren te kampen krijgen, zoals de echtscheiding van hun ouders, hoge schoolfacturen en interimwerk. “We hebben het gevoel dat we hierdoor structureel minder kansen krijgen en onze dromen aan ons voorbij zien gaan”, klinkt het.
Jongeren die hun leven overhoop gehaald zien door de echtscheiding van hun ouders. Leerlingen die van richting moeten veranderen, omdat hun ouders de schoolfacturen van een duurdere richting niet meer kunnen betalen. Of die zelf moeten gaan werken om de schoolkosten te betalen. Uitzendkrachten waarmee op de werkvloer geen rekening wordt gehouden, omdat ze er toch maar “even” zijn.
“Het zijn slechts enkele voorbeelden van verhalen die we vaak tegen komen bij jongeren. Ze voelen zich niet gehoord, er worden beslissingen boven hun hoofd genomen en ze hebben het gevoel dat ze hun leven niet meer in de hand hebben”, zegt Els Michiels van de KAJ.
Jongeren belanden daardoor in een negatieve spiraal. Om die problematiek aan te kaarten organiseerde de KAJ op het Koningin Astridplein in Antwerpen een symbolische actie onder de noemer ‘Ons leven is geen spelletje’.
“De negatieve spiraal werd visueel voorgesteld. Jongeren met mondmaskers hielden tekstballonnen omhoog en voorbijgangers moesten hen bevrijden van die maskers, zodat ze hun verhaal konden doen”, zegt Els Michiels.

bron: Belga