Giro - Roglic maakt favorietenrol waar in openingstijdrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft zaterdag de openingstijdrit gewonnen van de 102e editie van de Giro (Ita/WorldTour), de eerste grote ronde van het seizoen. De Sloveen pakte logischerwijs ook de eerste roze trui in deze Ronde van Italië. Topfavoriet Roglic liet in de acht kilometer lange tijdrit met start en aankomst in Bologna al snel een kanontijd van 12:54 noteren en duwde daarmee voormalig Giro-winnaar Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) uit de hot seat. Die laatste was immers 23 seconden trager dan de winnaar en zou uiteindelijk op de derde plaats stranden. De tweede plaats was finaal immers nog voor Simon Yates (Mitchelton-Scott), die op negentien seconden finishte. De Colombiaan Miguel Angel Lopez (Astana) en de Nederlander Tom Dumoulin (Sunweb), de Giro-winnaar in 2017, vervolledigden de top vijf.

Best Belg werd Laurens De Plus met een achtste stek, op 35 seconden. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts kwam niet verder dan de twintigste plaats op 53 seconden.

Voor Roglic was het de tweede etappezege ooit in de Giro. In 2016, bij zijn eerste deelname, was hij al de beste in de negende etappe. Het was tevens de achtste zege van dit seizoen voor de man in vorm, na eerder twee ritzeges en eindwinst in de UAE Tour, de eindzege in Tirreno-Adriatico, en drie ritzeges en het eindklassement in de Ronde van Romandië.

Zondag wordt de eerste etappe in lijn gereden in deze Giro, een rit over 205 kilometer die het peloton naar Fucecchio brengt. In de laatste vijftig kilometer zitten er met Montalbano (3e categorie) en San Baronto (4e) twee klimmetjes.

bron: Belga