Giro - 102e editie gaat van start met tijdrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 102e editie van de Giro (Ita/WorldTour), de eerste grote ronde van het seizoen, begint zaterdag met een individuele tijdrit van 8 kilometer tussen Bologna en Madonna di San Luca. Het venijn zit in de staart van de openingstijdrit, met een pittig slotklimmetje van 2 km. Onder meer Tom Dumoulin en Primoz Roglic liggen op vinkenslag om zaterdag al de roze trui te veroveren. De strijd om de eindzege gaat waarschijnlijk tussen die twee, Miguel Angel Lopez, Vincenzo Nibali en Simon Yates. Titelverdediger Chris Froome is er niet bij, hij zet alles op alles om een vijfde Tourzege binnen te halen. Dumoulin won de Giro in 2017, vorig jaar werd hij tweede. Nibali was in 2013 en 2016 de beste in de Ronde van Italië.

De Giro van dit jaar telt bijna 60 kilometer tegen de klok. Er volgt na de openingstijdrit nog een heuveltijdrit in de tweede week van Ricionne naar San Marino over 34,7 km en er is de slottijdrit in Verona over 15,6 km. Daarnaast zou de Giro zijn naam geen eer aandoen zonder enkele loodzware bergritten, zoals de 13e rit naar de Ceresole Reale, de 14e rit naar Saint Vincent Courmayeur, de 16e etappe met onderweg de Gavia en Mortirolo, rit 17 van Val di Sole naar Anterselva, rit 19 door het middengebergte van Treviso naar San Martino di Castrozza en tot slot de koninginnenrit op de voorlaatste dag met de Cima Campo, Passo Manghen en Passo Rolle, om uiteindelijk te finishen op de Croce d'Aune en Monte Avena.

Er verschijnen slechts tien Belgen aan de start in deze Giro. Vijf onder hen treden aan voor Lotto Soudal, dat met Victor Campenaerts en Thomas De Gendt mag dromen van een zege. De andere Belgen moeten vooral werken voor een kopman.

bron: Belga