Febelfin wil met "Digital Payment Day" inhaalbeweging maken voor digitale betalingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

België hinkt op het vlak van digitale betalingen te ver achterop in vergelijking met meer noordelijk gelegen landen als Nederland en Zweden. Dat zegt Febelfin, de federatie van de financiële sector. Er wordt daarom zaterdag een "Digital Payment Day" gehouden, om digitale betaalmethodes extra in de kijker te zetten. Het idee is om een dag te hebben waarop elke Belg digitaal betaalt. Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank gebeurde in 2016 nog 63 procent van de betalingen in België met cash geld. Febelfin benadrukt dat dit cijfer een pak lager ligt in de landen ten noorden van België. Onder meer in Nederland (45 procent cash betalingen), Denemarken (23 procent) en Zweden (15 procent) doen de inwoners veel vaker een beroep op de mogelijkheid om digitaal te betalen.

Uit een onderzoek dat de federatie liet uitvoeren, blijkt nochtans dat 89 procent van de Belgen digitaal betalen in principe verkiest boven cash. Dat er toch nog bankbiljetten en/of muntstukken worden bovengehaald, komt doordat het niet altijd mogelijk is om met de kaart of de smartphone te betalen.

"Uit ons onderzoek blijkt dat 11 procent van de mensen al eens weggegaan is uit een handelszaak omdat er niet digitaal betaald kon worden. Voor handelaars en vrije beroepen is dat dan toch een deel van de populatie dat je dan niet meer als klant hebt", zegt Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin.

Maar naast het lage aantal betaalterminals, bestaat er volgens Febelfin bij de consument nog te weinig vertrouwen in de meer recentere digitale betaalmethodes, zoals contactloze betalingen. "Contactloos betalen gebeurt nochtans via hetzelfde netwerk als betalingen met kaart. Ze zijn dus even veilig", zegt Van Eetvelt.

Om consumenten en handelaars beter te informeren lanceerde Febelfin eerder de campagne "Betaal digitaal. 't Is het nieuwe normaal". Dat gebeurt onder meer via de website www.digitalpaymentday.be. Het sluitstuk van de campagne is op zaterdag 11 mei, met de Digital Payment Day. "Het idee is om een dag te hebben waarop elke Belg digitaal betaalt", zegt Van Eetvelt.

Digital Payment Day is een initiatief van Febelfin, in samenwerking met handelsorganisaties (Unizo, UCM, Comeos, NSZ en SDZ) en spelers uit de betaalwereld (Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa, Worldline, CCV en Europabank).

bron: Belga