Crisis Venezuela – Ex-topman inlichtingendienst werkte voor CIA

Crisis Venezuela - Ex-topman inlichtingendienst werkte voor CIA

Volgens de Venezolaanse president Nicolas Maduro werkte de voormalige topman van de inlichtingendienst Sebin, Cristopher Figuera, voor de Amerikaanse CIA. Hij beschouwt de naar het oppositiekamp overgelopen Figuera als een van de leiders van de vorige week mislukte couppoging, zo verklaarde Maduro vrijdagavond tijdens een televisietoespraak. Toen Juan Guaidó, de voornaamste rivaal van Maduro en zelfverklaard president van Venezuela, op 30 april de bevolking toesprak en opriep tot de “laatste fase” om het land te bevrijden, werd hij geflankeerd door Leopoldo López. De tot dan bekendste politieke gevangene van het regime-Maduro was enkele uren voordien uit zijn gevangenschap kunnen ontsnappen en had dat te danken aan de beslissing van generaal Manuel Ricardo Cristopher Figuera om naar de oppositie over te lopen. De topman van de inlichtingendienst Sebin zou geholpen hebben Lopez te bevrijden.
De Verenigde Staten kondigden afgelopen dinsdag aan de sancties die ze tegen Figuera hadden aangenomen, op te heffen. Vicepresident Mike Pence riep Maduro-getrouwen op om het voorbeeld van Figuera te volgen. De generaal zou intussen Venezuela verlaten hebben.
Volgens president Maduro “coördineerde” Figuera de mislukte staatsgreep en werkte hij voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. “We zijn erin geslaagd te bewijzen dat hij meer dan een jaar geleden door de CIA gerekruteerd werd en werkte als verrader, als mol, als infiltrant”, zei hij tijdens een toespraak. Die bewijzen toonde Maduro evenwel niet.
De belaagde president beloofde dat de Venezolaanse justitie Figuera zou vatten en dat hij “de prijs zal betalen voor zijn verraad”.

bron: Belga